HTS-KTM

Junior VB: Sikeres szereplés, történelmi ezüst

Történelmi sikert értek el a junior krosszosok a Görögországban megrendezett világbajnokságon. Pergel Bence hatodik helyezéssel járult hozzá a kiváló csapateredményhez!

A görögországi Megalopoloisz volt a junior motokrosszosok fellegvára július utolsó hétvégéjén, hiszen itt rendezték meg idén a korosztályos világbajnokságot. Az indulók három kategóriában mérettethették meg magukat:

65 köbcenti (10-12 évesek)
85 köbcenti (12-14 évesek)
125 köbcenti (13-17 évesek)

Magyarországot négy tehetséges fiatal képviselte a versenyen, köztük csapatunk tagja, az esztergomi Pergel Bence, aki a 125 köbcentisek mezőnyében állt rajthoz. 85 köbcentiben Zanócz Noel és Orlov Ferenc, míg a legifjabbaknál Katona Áron volt ott a nevező 23 ország 128 indulója között.


Pergel Bence a legjobb rajtért járó különdíjban részesült

Pergel a top10-ben

Minden kategória - a sportág hagyományainak megfelelően - két futamot teljesített ezen a hétvégén, és a két futam összesített végeredménye alapján alakult ki a világbajnokság hivatalos sorrendje.

Pergel Bence, csapatunk tagja az előzetes elvárásoknak megfelelően a legjobb tíz versenyző közé várta magát, amire reális esélye volt az idei sikeres nemzetközi szereplése okán.

Bár a rajtpozíciókat eldöntő kvalifikációs edzésen elért 19. helyezés miatt kissé csalodott volt ifjú versenyzőnk a szombati napon, a vasárnapi futamokon mutatott teljesítményével kompenzálta azonban ezt az eredményt!

Az első futamban elsőként jött el a rajttól, és sokáig vezetett, végül egy elcsúszás miatt az előkelő ötöd helyen ért célba. A második felvonásban egy rosszabb rajt után sokáig a nyolcadik helyen motorozott, majd a futamnak egy piros zászló vetett véget három körrel a tervezett finis előtt, így Pergel maradt a nyolcadik pozícióban.

A két futam összesített eredményei alapján Pergel Bence az előkelő 6. helyen végzett a világbajnokságon, holtversenyben a negyedik helyezettel. Ilyen magasan jegyzett magyar eredményre korábban nem volt példa ebben a kategóriában.

Végeredmény, 125 köbcenti:
1. Haakon Osterhagen (Norvégia), 50 pont
2. Valerio Lata (Olaszország), 44 pont
3. Kay Karssemakers (Hollandia), 34 pont
...
6. Pergel Bence (Magyarország), 29 pont


Katona Áron lett a 65 köbcentis kategória legjobbja

Érmes magyarok

A 85 és 65 köbcentis kategóriában kimagasló egyéni sikereknek örülhettünk, melyek szintén párjukat ritkítják a sportág hazai történetében. Zanócz Noel egy második és egy ötödik helyezéssel elhozta kategóriája egyéni bronzérmét, a legifjabbak között induló Katona Áron pedig két szenzációs futamgyőzelemmel egyéni aranyérmes lett (a 65 köbcentisek vetélkedése világkupa rangú esemény volt), amire szintén nem volt még példa a magyar motokrossz-sportban korábban.

Végeredmény, 85 köbcenti:

1. Mattia Barbieria (Olaszország), 45 pont
2. Vitezslav Marek (Csehország), 45 pont
3. Zanócz Noel (Magyarország), 38 pont

Végeredmény, 65 köbcenti:
1. Katona Áron (Magyarország), 50 pont
2. Sleny Goyer (Franciaország), 42 pont
3. Andrea Uccelini (Olaszország), 42 pont


A magyar csapat a dobogó második fokára állhatott fel

A magyar csoda

Az egyéni magyar sikerek a csapatértékelésben is magasra repítették Magyarországot. Az országok sorrendjét a három legjobb versenyzőjük egyéni összetett eredményei alapján állapítják meg a junior világbajnokságon. Magyarország első, harmadik és hatodik egyéni eredményei azt jelentette, hogy Olaszország mögött a MÁSODIK helyen végzett a nemzeti csapatunk. Olyan nagy motokrossz nemzeteket előztünk meg, mint Franciaország, Hollandia, Belgium, Spanyolország vagy Csehország.

A görögországi esemény minden várakozást felülmúlt tehát egyéni és csapatértékelésben egyaránt. Ezek a fiúk minden tiszteletet megérdemelnek, hogy a csekély lehetőségeik dacára a világ élmezőnyében zártak! Gratulálunk mindenkinek, aki ehhez a történelmi sikerhez valamit is hozzá tett!

Végeredmény, csapatverseny:
1. Olaszország, 6 pont
2. Magyarország, 10 pont
3. Hollandia, 20 pont

Kapcsolodó versenyzők

Kapcsoló képek

Junior VB: Görögország