HTS-KTM

Junior vilgábajnokság: Elmaradt a csoda

A világbajnoki cím várományosaként utazott el Romániába Katona Áron, végül a dobogó sem jött össze a 85 köbcentisek között.

Romániában, Bukarest mellett gyűltek össze az utánpótláskorú motokrosszosok, hogy eldöntsék, ki a világ legjobbja. Három kategóriába nevezhettek a versenyzők: 65ccm (8-12 évesek), 85ccm (11-14 évesek), 125ccm (13-18 évesek). Csapatunk ifjú ajkai motorosa, Katona Áron a 85 köbcentisek között volt érdekelt, és a versenyt megelőzően a legjobbak közé várta őt a szakvélemény.

A szombati napon minden simán is ment, a papírforma szerint hozta Áron az edzéseket: a szabadedzésen a 2. legjobb időt motorozta, majd az időmérőn a legjobb volt, így a vasárnapi két futamra ő választhatott elsőként rajtpozíciót a mezőnyben. Vasárnapra sajnos minde összejött, ami összejöhetett...

Az első futamban nem jött ki a lépés a magyar fiúnak, a 10. helyig csúszott vissza a rajtnál, majd egy bukást követően a 24. pozícióba került. Innen a 12. helyig küzdötte fel magát a futam végére. A világbajnoki cím reménye így az első futam után sajnos szertefoszlott.

A második futam rajtja jobban sikerült, mint az elsőé: 12 éves ajkai versenyzőnk az 5. helyen motorozott, aztán visszaesett a mezőnyben, a 16. helyen mutatta az eredményjelző az első körben. Innen kezdte meg a felzárkózást, egymás után vadászta le az ellenfeleket, végül a 10. pozícióig sikerült előre jönni a mezőnyben.

A két futam összesítése alapján Áron a 11. helyen zárta a 85 köbcentis kategóriát (két évvel ezelőtt a 65 köbcentisek vébéjét megnyerte). A világbajnok a holland Dani Heittink lett.

Bár nem úgy sikerült ez a világbajnokság, ahogy szerettük volna, nincs idő csüggedni, hiszen jövő hétvégén az Európa-bajnoki döntőre kerül sor Loketben (Csehország), az MXGP világbajnokság betétfutamaként. Bízunk benne, hogy sok magyar szurkolót látunk majd a pálya mellett!

Áron részeredményei a Vb-ről:
Szabadedzés: 2.
Időmérő edzés: 1.
1. futam: 12.
2. futam: 10.
Összetett: 11.

Kapcsolodó versenyek

Junior Világbajnokság: Románia

Kapcsolodó versenyzők

Kapcsoló képek

Junior Világbajnokság 2023