HTS-KTM

Kilencedszer is csapatbajnokok lettünk

A Hugyecz Erik, Jakob Kristóf, Pergel Bence összeállítási csapatunk magabiztos versenyzéssel védte meg csapatbajnoki címünket Pannonhalmán.

2011 után tért vissza Pannonhalmára a hazai motokrossz legrangosabb viadala, a csapatverseny. Oda, ahonnan a csapatunk története elindult, hiszen ezen a bizonyos 2011-es pannonhalmi csapatbajnokin vettünk részt először hivatalos csapattal. Akkor Kerese Gábor, Ragats Roland, Déczi Balázs és Varga Mimó képviselte a HTS-es színeket, és végül a hatodik helyen zártuk a versenyt.

Az elmúlt tíz évben sok minden történt velünk, a 2012-es idénytől kezdve csupán egy alkalommal nem sikerült elhódítanunk a csapatbajnoki trófeát, amikor műszaki hiba miatt az egyik versenyzőnk feladni kényszerült futamát 2016-ban. Ezt a fiaskót leszámítva minden évben begyűjtöttük az elsőséget. Hol domináns fölénnyel, hol csak pár pont előnnyel.

A 2021-es csapatverseny előtt nem voltunk könnyű helyzetben, ugyanis ebben az évben sok a sérülés miatt harcképtelen versenyzőnk. Varga Mimó és Szvoboda Bence sem volt versenyképes állapotban, pedig ők az elmúl tíz évben a bajnokcsapat gerincét alkották Hugyecz Erik (30) mellett. Így nem volt más választásunk, Erik mellé lehetőséget kaptak a nemzetközi versenyeken vitézkedő fiataljaink, név szerint: Jakob Kristóf (18) és Pergel Bence (16).


A Pannonhalmi Főapátsággal a háttérben gyönyörű panoráma tárul a nézők elő a motokrossz pályán

A verseny lebonyolítása

A motokrossz-csapatversenyeken háromfős alakulatok küzdenek, három kategóriában. Körmérkőzés szerűen, minden kategória képviselője egyszer pályára lép a másik két kategória motorosaival. A futamok során elért helyezésekkel megegyező pontszámok összegzésével a legkevesebb egységet begyűjtő alakulat diadalmaskodik.

Ezúttal A, B és C kategóriákban lehetett versenyzőt indítani. Az A kategóriában Hugyecz Eriket, a B kategóriában Pergel Bencét, a C kategóriában Jakob Kristófot indítottuk. Összesen 15 csapat adta le a nevezését idén, a Slovakia MX Team képviseletében pedig külföldi alakulat is érkezett Panonhalmára.

Az első futamban az A-B kategória állt rajthoz, a második futamban az A-C kategória csapott össze, a harmadik futamban pedig a B-C kategória motorosai mérték össze a tudásukat. Minden pozíció beleszámított az összetett pontszámba, a legrosszabb helyezést nem lehet eldobni, ahogy a hosnló szisztéma szerint működő Nemzetek Versenyén ezt megszokhattuk ezért minden pozíciónak különösen fontos jelentősége volt.


1. futam

Hugyecz Erik kilőtt a rajtnál, és kérdést sem hagyott afelől, hogy ő a leggyorsabb a mezőnyben. Gyorsan leszakította magáról az ellenfeleket és megnyugtatónak mondható 17 másodperces előnnyel diadalmaskodott.

Eközben Pergel Bencének, csapatunk másik tagjának eseménydúsabb futama volt. A rajtnál elesett és a legutolsó helyről eredt a mezőny után 125 köbcenits KTM-jén. Pergel nem rettent meg a feladattól, és a mezőny egyik legifjabb tagjaként egymás után előzte meg az ellenfeleket, végül célfotós finissel a hatodik helyen zárt.

Az első futam után három csapat is 7 ponttal állt az élen. A MAMI Team Fehér A és a Slovakia MX Teammel holtversenyben vártuk a második felvonást.

Pergel Bence rögtön hátrányba került az első futamban

2. futam

Ez a futam Jakob Kristóf tündöklését hozta. Az MX2-es kategória magyar bajnoka lemásolta Hugyecz Erik első futamos teljesítményét: elsőként fordult a rajtnál, és lendületes motorozással tartotta első helyét, végül 17 másodperccel ért célba hamarabb az ellenfeleinél.

Pergel Bence ezúttal "túlélte" a rajtot, és pár körig tartani tudta a harmadik helyen az MX1-es motorral versenyző szlovák Denis Polast, de aztán tapasztaltabb ellenfele az erősebb motoron megelőzte, Pergel pedig semmit sem kockáztatva ért célba a negyedik pozícióban.

Két futam után is szoros volt a csapatrangsor: 13 ponttal vezettük a tabellát, a szlovák csapatnak ekkor 15 pontja volt, a MAMI Team Fehér A alakulata állt a harmadik helyen 16 egységgel.


Jakob Kristóf a második futamban magabiztos győzlemet aratott

3. futam

A mindent eldöntő futamban nem kegyelmeztek bajnokaink. Jakob Kristóf lőtt ki a leggyorsabban a rajtgépből, mögötte igyekezett szorosan Hugyecz Erik. Jakob pár kanyarral később földre került és veszített pár pozíciót, miközben Hugyecz magabiztos tempóval kezdte az elszakadást az üldözőktől.

Miközben Hugyecz tartotta magát az első helyen, Jakob maximális tempóra kapcsolt és sorban előzte meg az ellenfeleket, pár kör alatt felküzdötte magát a második pozícióba. Az utolsó körökben lőtávolon belülre került Hugyeczcel szemben, aki jóval rutinosabb annál, hogy megkönnyítse a dolgát ifjú csapattársának. A két bajnokunk egymás mögött vonatozva értek célba Hugyecz-Jakob sorrendben, ezzel bebiztosítva csapatunk számára az összetett győzelmet.


Hugyecz Erik egyik kontaktlencséje kiesett a harmadik futam közben, de ez sem akadályozta meg abban, hogy győzelmet arasson

Mérföldkövek

Ezzel a győzelemmel kilencedik alkalommal hódítottuk el a csapatbajnoki trófeát, ennyiszer egy magyarországi egyesületnek sem sikerült győzedelmeskednie a csapatversenyen korábban. Ötödik egymást követő elsőségünket is jelentette ez a diadal, amire korábban csak a Kawasaki Magyarország SE volt képes. Ezt a rekordot beállítottuk.

Hugyecz Erik 2015 óta oszlopos tagja a csapatbajnokságra nevezett triónknak. 7 alkalomból 6-szor szerepelt a győztes HTS-csapatban, 2016 óta mindegyik csapatversenyen nyert legalább egy futamot, és idén fordult elő először, hogy mindkét futamán győzött, mindezt a 30. születésnapján.

Jakob Kristóf másodszor szerepelt a csapatbajnok alakulatban, és tavalyhoz hasonlóan idén is tudott futamot nyerni.

Pergel Bence első alkalommal szerepelt a HTS Team elsőszámú csapatában, és rögtön részese lehetett a csapatbajnoki győzelemnek. Egy negyedik és egy hadik helyezéssel járult hozzá az összetett győzelemhez.

MAMS Motocross Csapatverseny (Pannonhalma, HUN), végeredmény:
1. HTS Team (Hugyecz Erik, Jakob Kristóf, Pergel Bence), 15 pont
2. Slovakia MX Team (Denis Polas, Samuel Struk, Jaroslav Katrinak), 22 pont
3. MAMI Team Fehér A (Kruss Károly, Liszka Roland, Tádics Dániel), 29 pont
4. MAMI Team Fehér C (Ábrahám Patrik, Pandur Bence, Náhlik Dávid), 70 pont
5. Center Motorsport Hódgép SE (Verbai Ádám, Nagy Dániel Sándor, Nagy Alex), 71 pont

További eredmények: https://chronomoto.hu/images/stories/pdf/pdf/20211031_mx_pannonhalma/teampoint_total.pdf

A Magyar Motorsport Szövetség motokrossz csapatbajnokai:


9x HTS TEAM
7x Honvéd Budapest
5x Surján SE
5x Kawasaki Magyarország SE
3x Kiskunlacháza KSK
3x Center Motorsport Club
1x  Reál Motorcentrum Győr
1x Nyári Pál SE
1x OKR KTM Team
1x Maurer Husqvarna Racing Team

1981 - Kiskunlacháza KSK
1982 - Kiskunlacháza KSK
1983 - Honvéd Budapest
1984 - Honvéd Budapest
1985 - Surján SE
1986 - Kiskunlacháza KMSE
1987 - Surján SE
1988 - Surján SE
1989 - Honvéd Budapest
1990 - Surján SE
1991 - Surján SE
1992 - Honvéd Budapest
1993 - Honvéd Budapest
1994 - Honvéd Budapest
1995 - Honvéd Budapest

2001 - Center Motorsport Club
2002 - Center Motorsport Club
2003 - Reál Motorcentrum Győr
2004 - Center Motorsport Club
2005 - Nyári Pál SE
2006 - Kawasaki Magyarország SE
2007 - Kawasaki Magyarország SE
2008 - Kawasaki Magyarország SE
2009 - Kawasaki Magyarország SE
2010 - Kawasaki Magyarország SE
2011 - OKR KTM Team
2012 - HTS Team
2013 - HTS Team
2014 - HTS Team
2015 - HTS Team
2016 - Maurer Husqvarna Racing Team
2017 - HTS Team
2018 - HTS Team
2019 - HTS Team
2020 - HTS Team
2021 - HTS Team

Kapcsolodó versenyzők

Kapcsoló képek

Csapatverseny: Pannonhalma