ADAC Reutlingen: Pergel-dobogó az idényzárón

Pergel Bence révén egy csodálatos bronzéremmel búcsúztunk az ADAC MX Masters sorozattól. Csapatunk tizenharmadikként zárta a szezont.

Pergel bravúrja

Pergel Bence sokanak meglepetést okozott ezen a hétvégén, a műsorvezetők is többször méltatták a teljesítményét, ami nem csoda, hiszen tényleg berobban a 125 köbcentis kategória élmezőnyébe. Sajnos az ADAC-sorozatot be kellett áldoznunk egy lehetséges cseh junior bajnoki cím oltárán, ami azt jelntette, hogy két ADAC-versenyen nem tudott részt venni, emiatt a bajnoki pontvadászatban nem várhattunk sokat tőle.

Ennek ellenére nem vette fél válról ezt a hétvégét 16 éves esztergomi versenyzőnk. A szombati első futamon egy bravúros harmadik helyezéssel kezdett, amit a második futamon egy ötödik helyezéssel folytatott. A harmadik felvonásban a meghibásodott rajtgép miatt egy kör múltán visszafújták a mezőnyt, és új rajtprocedúrát rendeltek el. Ezt sem tudta megzavarni őt, hiszen az új rajtnál elsőként fordult, és több körön kresztül vezette a mezőnyt.

A holland husqvarnások, Cas Valk és Kay Karsemakers ugyan megelőzték és elszakadtak tőle, de harmadik helyét ezután nem tudta senki sem veszélyeztetni, és hibamentes motorozással újra behozta KTM-jét a harmadik pozícióban, ami azt jelentette, hogy a hétvége összesítésében is harmadik helyen végzett, vagyis életében először felállhatott az ADAC dobogójára.

Ilyen eredményre még csapatunk sem számított Bencétől. A bajnoki pontvadászatban is sokat javított reutlingeni teljesítményével, a 17. helyről fellépett a 10. pozícióba, mindössze két versennyel a háta mögött, miközben ellenfelei négy fordulóban gyűjthettek pontot. Nem semmi eredmény ez a kategória újoncától!

A 125 köbcentis Junior Kupa végeredménye:1. Scott Smulders (Hollandia), 219 pont2. Constantin Piller (Németország), 2013. Maximilian Werner (Németország), 1934. Roberts Lusis (Lettország), 1645. Bradley Mesters (Hollandia), 158...10. Pergel Bence (Magyarország), 97

Tizenkettedik lett Jakob a Youngster Kupában

Nem jött ki a lépés sajnos Jakob Kristóf számára ezen a viadalon. Ő volt az egyetlen versenyzőnk, aki ebben az évben valamenyni ADAC-fordulón el tudott indulni, és a hétvégét ennek megfelelően az előkelő 9. helyről várhatta. A nagy akarás azonban sok hibára késztette 19 éves veresegyházi motorosunkat. Az első futamban a tizenötödik helyen ért célba, amivel öt pontot gyűjtött, de aztán a hétvége másik két felvonásában már nem tudott pontokat szerezni.

A második futamban a rajt utáni második kanyarban elesett, de tovább tudott menni, ám egy újabb bukás végleg megpecsételte a versenyét és végül kiállni kényszerült. A harmadik futamban is egy rossz rajt hátráltatta, az élmezőnyhöz való felzárkózása során azonban újabb hibákat vétett és végül két bukás után a 24. helyen ért célba.

15-38-24-es hétvégi összesítéssel a 20. pozícióban zárta ezt a fordulót, a Youngster Cup pontvadászatában pedig a 12. pozíciót szerezte meg.A Youngster Kupa végeredménye:1. Marcel Stauffer (Ausztria), 232 pont2. Maximilian Spies (Németország), 2233. Liam Everts (Belgium), 1784. Maxime Grau (Franciaország), 1535. Noah Ludwig (Németország), 149...12. Jakob Kristóf (Magyarország), 93

Tizenharmadik a HTS KTM a csapatversenyben

A versenyzők egyéni vetélkedése mellett egész évben zajlott egy "láthatatlan" csapatverseny is az ADAC MX Masters sorozaton. Minden fordulóban a kategóriánkénti legjobb eredményt írták jóvá a pontvadászatban, a kriálykategória eredményei pedig dupla szorzóval nyomtak a latban. Ebben a rendszerben azok a csapatok tudtak előkelő helyezést elérni, melyek minden kategóriába neveztek versenyzőket.

Nagy reményekkel vágtunk neki az idei évnek, de sajnos az élet már az első forduló előtt átírta a forgatókönyvünket. Szvoboda Bence sérülésével elveszítettük a Masters kategóriás húzóversenyzőnket, 85 köbcentis motorosunk idén nem volt, a 125 köbcentisek között remeklő Pergel Bence két fordulót kihagyni kényszerült a cseh junior bajnokság miatt, így Jakob Kristóf volt az egyetlen, aki végig tudta csinálni az évet a Youngster kategóriában. Ilyen előzmények után esélytelenek voltunk sajnos a mezőny első felében végezni.

Az idei 5 forduló eredményei alapján csapatunk a 13. helyen zárt a 18 csapatos mezőnyben. (Legutóbbi teljes szezonunkban, 2019-ben 20 csapat között a 9. helyen végeztünk.)A csapatbajnokság végeredménye:1. Kosak Racing Team, 1228 pont2. KTM Sarholz Racing Team, 1192 pont3. KMP HOnda Racing Team, 867 pont4. Krettek-Haas-Racing-Team, 768 pont5. Team AV-Racing by Zweiradsport Schmitz, 587 pont...13. HTS KTM, 210 pont

Az ADAC MX Masters erre az évre befejeződött, de még vannak versenyeink hátra ebből az évből. A cseh junior bajnokságból és a magyar bajnokságból is még két forduló vár ránk, és Európa-bajnoki versenyeken is szeretnénk indulni az év hátralévő részében.

Teljes verzió